Argentijnse Tango

Tango …

Dans van passie van meeslepende muziek, melancholie en verlangen. Al improviserend elkaar vinden.

De tango is al sinds zijn ontstaan onderwerp van mythes en wordt vaak gebruikt als een metafoor voor allerlei levensfilosofieën. Dit leidde tot opvallende uitspraken. Misschien ook omdat er niet zoveel betrouwbare of geschreven bronnen bestaan uit de ontstaansperiode van de tango (eind 19e eeuw), zijn allerlei diepzinnige uitingen over de tango een eigen leven gaan leiden. Zoveel is zeker dat de tango zijn begin vond in een wat obscure en armoedige omgeving. En geboren werd uit een mengeling van diverse sociale en muzikale invloeden: stadse cultuur (Buenos Aires, Montevideo) versus platteland (pampa); Europese muziek versus Latijns-Amerikaanse, immigranten versus inlandse bevolking, arm versus rijk.

Enige opvallende en soms aansprekende uitspraken laat ik hieronder volgen. Zij hebben namelijk mede gezorgd voor de bijna boven het leven uitstijgende betekenis die aan deze bijzondere dans wordt gegeven. Veel pathos en melancholie.

* “De tango is een verdrietige gedachte waarop men kan dansen” (uitspraak van de tekstdichter Enrique Santos Discepolo)

* “De tango is de tango en verder niets!”

* “...zo dans je de tango. Terwijl je bij elke maat voelt hoe het bloed naar je gezicht stijgt en je arm zich als een slang om het middel windt dat dreigt te gaan breken...” (uit een tangolied)

* Apologie van de tango: “Droevig, sensueel en slaperig, komt een mengeling van lach en klacht van de instrumenten aangevlogen, gaat het hart binnen en ontsteekt de passie, die in de ziel te slapen ligt.”

* “met een kreet steeg de tango op uit de sloppenwijk op zoek naar de hemel.”

* “stoere tango met je canyengue, aristocratisch en toch eenvoudig, dieper snijdend dan een mes”

* “de tango is een manier van leven, van begeren en van dansen, en van zoveel manieren om ‘houd van mij’ te zeggen”

* ….je was het mooiste grietje van de modder en de heerlijke klanken van een tango lokten je je huis uit… (uit een lied)

* “Twee zaken keren steeds terug: de belasting en de tango”

* – ik denk, dus ik ben (Descartes) – ik dans, dus ik ben (B.Bardot), – ik denk, dus ik dans (Tangodanser)

* “de tango ruikt naar het leven, hij smaakt naar de dood

* …zo dans je de tango, jullie adem vermengt zich, de ogen gesloten om beter te horen… (uit een lied)

* “wie met jou danst moet behoorlijk gis zijn en naam hebben gemaakt bij het falderappes, moet weten hoe de nor er van binnen uitziet en zijn kloffie moet in orde zijn!”

* “In die tijd toen de jongens nog binnenkwamen op weg naar de dansvloer en hun hoeden goed zetten bij het binnengaan van de salon. Toen de tango nog hart aan hart werd gedanst.”

* “…de nacht geurt van de laatste tango, een zoete tango die vaarwel zegt. De verzwegen woorden verschijnen op de lippen, en de tango zingt ten afscheid...” (Uit een lied)

* “…bij het dansen van de tango heb ik je gevonden. Bij het dansen van de tango ben ik je weer kwijtgeraakt…” (uit een lied)

* “…één pas en twee en drie… je danst het leven! Het leven zelf, een bittere, gelukkige tango, die weet wat liefde en afscheid betekenen...” (uit een lied)

* “…Buenos Aires, als een minnares, wanneer je ver weg bent, is het beste om van je te houden…” (uit een lied)